Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. Zwiększona objętość komórki wywołuje napięcie wewnątrzkomórkowe, a organizm odbiera to jako [...]
[...] nie dadzą, 8 po 5 tym bardziej. Generalnie zależność jest taka: im niższy %mhr, tym większy udział jako substrat energetyczny stanowią wolne kwasy tłuszczowe, a mniejszy glukoza. Dlatego interwały nie spalają tłuszczu w trakcie wysiłku i potrzeba dużych ilości zmagazynowanego glikogenu, żeby nie popalić mięśnia. (Jeśli ktoś się nie odchudza i [...]
Współczesne badania na temat wpływu fruktozy i cukru na zdrowie Amerykański uczony twierdzi, że poza ilością spożywanych kalorii oraz brakiem ruchu są też inne powody wzrostu otyłosci; są nimi środki dodawane do przez producentów do żywności Niniejszy dokument jest wywiadem jaki przeprowadził dr Norman Swan - australijski lekarz prowadzący [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]
Kreatyna -------------------------------------------------------------------------------- Już po kilku dniach stosowania kreatyny, mięśnie stają się większe i bardziej "napompowane" jest to efekt zwiększenia ilości kreatyny w mięśniu o około 50%. Dochodzi wtedy do szeregu reakcji, które powodują, iż komórki mięśniowe wchłaniają więcej wody. [...]
[...] źródło energii dla Twoich mięśni, bowiem z cząsteczki glukozy pochodzącej z glikogenu, w czasie glikolizy beztlenowej zyskasz 3 mole ATP, a gdy substratem jest wolna glukoza zyskasz 2 mole tego bogatoenergetycznego związku. Dlatego: NAPEŁNIJ SWÓJ GLIKOGEN MIEŚNIOWY. WĘGLOWODANY W TRAKCIE TRENINGU, ZAWODÓW Uzupełnianie zasobów glikogenu, [...]
BEZ ŚCIEMY, - CZYLI FAKTY. 1. Somatotropina - hormon wzrostu, bez tajemnic. HGH, czyli somatotropina, czyli hormon wzrostu - żadna inna biochemicznie aktywna substancja odpowiedzialna za rozwój tkanki mięśniowej nie budzi tyle sensacji i nie cieszy się tak mitycznym szacunkiem w kręgu kulturystów, zarówno amatorów jak i [...]
[...] w obrębie tkanki mięśniowej i powoduje utrudnione przenikanie glukozy z surowicy krwi do wnętrza komórek. Ale wzrost uwalnianej insuliny może rozwiązać ten problem - wtedy glukoza dostanie się do środka. Kolejnym powodem mogą być zaburzenia w czynności lub strukturze receptora insulinowego. Insulina łączy się ze swoim receptorem, który znajduje [...]
[...] roślin), jeden z podstawowych składników występujących w pokarmach zwierząt i obok tłuszczów podstawowe źródło energi. Węglowodany dzieli się na proste (monosacharydy, m.in. glukoza, fruktoza, galaktoza) i złożone, które można rozłożyć do monosacharydów. Zależnie od liczby podjednostek monosacharydowych rozróżnia się oligosacharydy, m.in. [...]
[...] niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres). Najwięcej kwasów tłuszczowych pojawia [...]
[...] (jest podstawowym cukrem w owocach i miodzie) oraz w formie związanej, jako składowa sacharozy. Sacharoza ulega w jelicie hydrolizie enzymatycznej, w wyniku czego powstaje glukoza i fruktoza. Fruktoza wchłania się w jelicie cienkim przy udziale swoistego dla niej transportera GLUT 5 i GLUT 2, transportowana do wątroby, gdzie metabolizmowi [...]
[...] niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres). Najwięcej kwasów tłuszczowych pojawia [...]
[...] niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres). Najwięcej kwasów tłuszczowych pojawia [...]
[...] niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części. Najwięcej kwasów tłuszczowych pojawia się w osoczu [...]
[...] niewielki udzial w calkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestnicza w nim wcale. Male jest rowniez zuzycie weglowodanow: zapotrzebowanie na weglowodany zaspokaja glownie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w miesniach pozostaja nienaruszone w ogole lub tylko w niewielkiej czesci. Najwiecej kwasow tluszczowych pojawia sie w osoczu [...]
[...] się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny [...]
[...] się, gdy w ciągu tego samego posiłku konsumowane są węglowodany. Są one w procesie trawienia rozkładane na glukozę, która jest formą cukru znajdującego się zwykle we krwi glukoza jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania tkanki nerwowej i jest źródłem energii dla mózgu. W normalnej diecie głównym źródłem węglowodanów są ziarna, jarzyny [...]
[...] tym mniejsza jest liczba miejsc (receptorów) w błonach komórkowych z którymi może związać się insulina i odpowiednio zadziałać. W warunkach nasilonej oporności insulinowej, glukoza nie mając możliwości przedostania się do wnętrza komórek wywołuje zjawisko hiperglikemii (podwyższonego poziomu cukru we krwi), co dla ogólnego funkcjonowania [...]
[...] Zaznaczam nadmierne! Fruktoza, czyli cukier owocowy (z łac. fructus - owoc) - monosacharyd występujący w owocach i miodzie. Wchodzi tez w skład dwucukru sacharozy (glukoza + fruktoza). Fruktoza jest znacznie wolniej przyswajana przez organizm niz glukoza. Ma mniejsze IG wiec z tego powodu jest polecana przed dietetykow dla diabetykow. [...]
[...] obronne umożliwiające rozkład białek ustrojowych w celu wytworzenia węglowodanów. Formą zapasową węglowodanów w organizmie jest glikogen. Najprostszą formą węglowodanów jest glukoza. Glikogen występuje w mięśniach i wątrobie. Ilość glikogenu w organizmie jest ograniczona. Stwierdzono, że wyczerpanie glikogenu z pracujących mięśni prowadzi do [...]